ISSN 1458-8439
Jo 15315 viiniarviota.

Viinit aistinvaraisesti ja teoreettisesti

Nautiskelijassa on 15 000 ja tasaisesti lisääntyvää kattavaa aistinvaraista viiniarviota, ja käytännössä kaikki Alkon perusvalikoiman viinit sekä edustava otos tilausvalikoiman ja erikoisvalikoiman viineistä. Viinien haku ja artikkelit ovat käytettävissä tilaajille. Nautiskelijan tilauksen hinta on 37,00 e/vuosi. Lue lisää...
Nautiskelijan menneen vuoden 2017 maistelusato oli 625 eli keskimäärin reilut 50 arviota kuukaudessa. Nautiskelijan 15 000 arvion tietokannasta löytyy paljon muutakin tietoa viinien ominaisuuksista, absoluuttisesta laatutasosta sekä tulosteista automaattisesti halutuilla poimintakriteereillä viinien paremmuusjärjestys.

Laatutietoisen viininystävän kannattaa - ainakin yleistiedon - vuoksi tarkistaa vuoden pahnanpohjimmaiset. Niissä on myös joitakin kohtuullisen hinnan ja riittävän laadun perusteella myös suositeltavia

Perusviinejä. Vuoteen 2017 Nautiskelijan Perusviinien hinnan yläraja oli 10 euroa mutta valtion uskollisen raha-automaatin eli alkoholiveron 40 sentin korotuksen vuoksi vuodesta 2018 suositeltavan perusviinin ylähintarajalla on enintään 12 euroa tyydyttävän laatutason pisteillä. (Nautiskelijalla vähintään 80 pistettä tarkoittaa laatuviiniä.)

Vuonna suositeltavia perusviinejä löytyi vain 57 eli alle kymmenen prosenttia arvioiduista viineistä. Hintarajan noston vuoksi kuluvana vuonna perusviinien suhteellisen osuuden pitäisi jälleen kasvaa. Suomen alkoholiveroilla ja alkoholibisneksen erikoiskaupan katteilla alle kympillä on erittäin vaikea löytää järkevän laatutason viinejä. Kuluvan vuosituhannen toisen vuosikymmen sääkään ei ole ollut tähän mennessä yhteistyöhalukas laatuviinin valmistajien kanssa ainakaan Euroopassa, mikä näkyy erityisesti Arvoviinien vähäisyytenä. Vuonna 2017 arvoviinejä löytyi 19 kappaletta, joka oli vain kolme prosenttia arvioiduista viineistä. Esimerkiksi Nautiskelijan arvioimista Bordeaux’n vuosikerran 2013 viineistä arvoviinin luokitus tuli vain yhdelle (Chateau Mouton-Rothschild). Porvoon (Bordeaux) eikä muunkaan Euroopan vuosikerta 2014 aina merkittäviä toiveita viinien korkeammasta laatutasosta. nautiskelijan viinejä selvästi eritteleville ja viinien aistittavia ominaisuuksia kuvailevalle julkaisulle on nyt suuri tarve…

Suomalaiset ovat tilastollisesti jälleen ihastuneet makeisiiin puna- ja valkoviineihin pitkän kuivan kauden jälkeen. Tilaajat voivat katsoa Nautiskelijan edeltävän kahden vuoden aikana arvioimat välimakeat valkoviinit sekä välimakeat punaviinit. Tilausvalikoimasta on noussut monia Alkon vakiovalikoimaan (perusvalikoimaan) monia Ruotsin markkinoille suunniteltuja sokerilla ja chipsityksellä pehmennettyjä ja pyöristettyjä viinejä.

Nautiskelija on maksullinen julkaisu, mutta 3-6 kuukauden takaiset viiniarviot hintavälillä 7-12 euroa ovat kaikkien nähtävistä, jotta Nautiskelijan kuvauksiin ja terminologiaan sekä luokituksiin saa näyttöä elävästä elämästä.

Katso lisää Nautiskelijan tilaajaperusteisen viinisivuston sisällöstä... . Nautiskelijan monipuolisesta viiniarvioiden tietokannasta voi vaikka tarkistaa viinillisten lahjojen aistinvaraiset ominaisuudet ja laatutason tavarantoimittajista ja Alkosta riippumattomasti… Nautiskelija tarjoaa täydentävän aistinvaraisen mielipiteen (second opinion) ja osaamisen suomalaiseen markkinointivetoiseen viinikirjoitteluun.

Luomuviinin ja biodynaamisen viinin ero
"'Tiesimme aina kasvuympäristön (terroir) tärkeyden mutta emme puhuneet siitä', kertoi Louis Roedererin viininvalmistuksen ja viinitarhojen päällikkö Jean-Baptiste Lécaillon kävellessämme biodynaamisesti viljellyn Cote de Blancsin Avizen viinitarhan läpi. Tarhan rypäleet päätyvät Roedererin vuosikerrallisiin blanc de blancs-samppanjoihin. 'Kolmekymmentä vuotta sitten tärkeintä oli talon tyyli. Nykyisin se ei ole enää tärkeintä. Nykyisin kaikki puhuvat kasvuympäristön merkityksestä.'
Kasvuympäristö ja viljelymenetelmät ovat Jean-Baptiste Lécaillonin pääkiinnostuksen kohde. Hän halusi rypäleiden kehittävän pitkät paljon syvemmälle kalkkikiviseen ja saviseen kallioperään pureutuvat juuret. Hänen mielestään ne suojaavat köynnöksiä kuumuutta ja kuivuutta vastaan samalla kun ne tuovat rypäleisiin selvemmin viinitarhan luonteen. Saavuttaakseen nämä tavoitteet hän eliminoi kasvimyrkkyjen ja lannoitteiden käytön, kehitti menetelmiä köynnöksen juurten kasvattamiseksi alaspäin ja alkoi kokeilla sekä luonnonmukaista että biodyynistä viljelyä.
Joka vuosi Jean-Baptiste Lécaillon joukkueensa kanssa maistoi eri palstojen tuotokset sokkona ja vertaili tuloksia. Hän kertoi: 'Neljän viiden vuoden kuluttua pystyimme 100 prosenttisesti tunnistamaan biodynaamisen maaperän viinit. Viinit olivat voimakkaampi selvemmän hedelmäisinä pehmeämmällä olemuksella sekä integroituneella hedelmäisyydellä ja hapoilla. Biodynamiikka on erittäin älykäs viljelymenetelmä. En ymmärrä Rudolf Steineria ollenkaan, mutta pystyn näkemään lopputuloksen.'
Kaikesta tästä huolimatta hänen joukkueensa arvosti joinakin vuosina enemmän luonnonmukaisen menetelmän kuin biodynaamisen menetelmän viinejä. Lécaillonin mukaan luonnonmukaisen menetelmän viinit olivat lihaksikkaampia, kun biodynaamisen menetelmän viineissä oli 'enemmän pikseleitä'. 'Mielestäni biodynaaminen menetelmä toimii paremmin lämpiminä vuosina ja luomumenetelmä viileinä vuosina. Tarvitaan kumpaankin viljelymenetelmää, koska tulevaisuudesta ei voi olla varma.', pelkisti Jean-Baptiste Lécaillon."
Eric Asimov, juomatoimittaja, nytimes.comin 19.7.2018 artikkelissa "The Pour: How Climate Change Has Altered the Way Cristal Champagne Is Made". (Nautiskelija on tiivistänyt lainausta.)
Lisää viisauksia >>

Uusimmat artikkelit:
Samppanjakatsaus: tehotuotanto ja surkeat säät maistuvat 05/ 2018 15.5.2018
Portugalin kohtuuhintaiset punaviinit 11/ 2017 17.11.2017
Kesäkauden punaviinien maistelusadon katsaus 09/2016 7.9.2016
Kesän kuplimattomien ja kuplivien roseiden katsaus 07/2016 12.7.2016
Kevään vaaleiden kuohuviinien katsaus 05/2016 29.5.2016
Nautiskelija suosittelee juuri nyt:
85
Ettore Germano Prapo' Barolo 2007
69,99 € Italia
83
Lapostolle Grand Selection Carmenere Valle del Rapel 2015
14,95 € Chile
78
J.W. Huesgen Pinot Noir Pfalz 2016
10,49 € Saksa

86
Black Stallion Chardonnay Napa Valley 2015
28,99 € Yhdysvallat
86
Chateau de La Mulonniere A la faveur de l'Automne Coteaux du Layon Beaulieu 2015 demie
15,49 € / 0,375 l Ranska
85
Luca G Lot Chardonnay Mendoza Tupungato 2012
18,89 € Argentiina

83
La Ina Fino Muy Seco Jerez NV demie
8,59 € / 0,375 l Espanja
81
Codorniu Anna Pinot Noir Blanc de Noirs Cava Brut NV
15,89 € Espanja
80
Codorniu Cuvee Barcelona Cava Brut NV
12,99 € Espanja

Kaikki suositukset
 

© 2002-2017 JWJ-Nautiskelija Oy. Tietosuojaperiaatteet ja toimituspolitiikka. Tietojen kopioiminen ja julkaiseminen on tekijänoikeuslain mukaisella tavalla kielletty. Viinien hintatiedot ovat hankinta- tai arviointihetken hintoja eikä niitä päivitetä. Katso Nautiskelijan tilaajaperusteisen viinisivuston esittely.