Vaalea Grenache Blanc, tai espanjalaisittain Garnacha Blanca, on tumman Grenachen vaalea muunnos, jota käsitteellään suhteellisen suuren suosion ja luonnollisesti värierojen seurausten perusteella omana lajikkeenaan. Tummen kuorisempi alalajike on Grenache Gris. Lajike on tarvittaessa satoisa ja vaatii reilua lämpöä. Köynnös on taudinkestävä. Lajiketta on viljelty etenkin lämpimissä Roussilloninissa sekä Koillis-Espanjassa, ja se on myös Chateauneuf-du-Papen suosituin vaalea lajike. Nykyisin Midissä siihen käytetään yhä useammin parannerypäleenä kansainvälisiä aromaattisia lajikkeita.

Grenache Blanc –viinien ominaisuuksia on niukkahapokkuus, nopea hapettuminen, etanolinen ja öljymäinen pyöreys sekä kukkamaiset aromit päärynäisillä ja omenaisilla hedelmillä yleensä reilun uutospitoisena. Viinit on suunniteltu nuorena juotavaksi. Tammitus nostaa viinien laatua sekä lisää sävyjä ja elinkaarta. Sitä voi hyvin pitää Midin ”omana” vaaleana ja perinteistä mutkattomuutta ja lämpimän ilmaston kypsyyttä korostavana lajikkeena ilman selviä ominaisaromeja.

Vaalesta Grenachesta on myös tummemman kuorinen >GRENACHE GRIS samalla laatupotentiaalilla ja paremmalla säilytyskestävyydellä.

Laatupotentiaali hyvä, mahdollisesti erittäin hyvä. Artikkelin loppu