Nautiskelija käyttää huippulaadukkaasta Petit Mansengista sekä volyymipainotteisemmasta Gros Mansengista yhteistä nimitystä Manseng. Vaalea Manseng on Ranskanpuoleisen baskialueen rypäleitä eli viljelyalue on Lounais-Ranska ja maineikkaimpana ilmenemismuotonaan Juranconin viinit kuivasta (sec) makeaan (moelleux). Tuntematon lajike ei ole Espanjankaan puolella. Toinen rypäleen merkittävä viljelymaa on Etelä-Amerikan Uruguay, johon baskit veivät lajikkeen mukaan samoin kuin tumman ja erittäin tanniinisen Tannat-lajikkeen. Muodikkuuden lisääntyessä Petit Manseng on löytänyt ystäviä myös Midissä ja Kaliforniassa.

Paksukuorisena lajikkeena Manseng on vastuskykyinen jalohomeelle, mutta myöhään poimituista rypäleistä valmistetut tammitetut viinit muistuttavat selvästi jalohomeisia viinejä.

Ylivoimaisesti suurin viljelyala on Gros Mansengilla, mutta huippuviinit on valmistettava (valtaosin) Petit Mansengista. Mansengin viljely oli 1960-luvun loppupuolella käytännössä loppumassa, kun sen viljelyala oli 1968 vain 90 hehtaaria. Nykyisin viljelyala lasketaan tuhansissa hehtaareissa. Sallitut hehtaarisadot kuuluvat Ranskan alhaisimpiin, mikä lisää konsentraatiota ja maaperää. Manseng ja etenkin Petit Manseng on luotaisesti niukkasatoinen. Madiranin alueen valkoviinissä Pacherenc du Vic-Bilh lajike on sekoiterypäleenä.

Etenkin Petit Manseng on huippuhapokas. Viinit ovat varsinkin nuorena reheviä ja kypsän ja öljymäisen pyöreitä. Parfyymisissa aromeissa on yleensä luumarjojen (persikka, aprikoosi) vetämiä eksoottisia hedelmiä sitrusten ja niiden katkeroaineiden lisäksi. Kukat ja erilaiset terälehdet ovat yleisiä aromeja. Tammitetuissa viineissä on lisäksi monesti muskottisia mausteita sekä savumaisuutta ja hiilimäisyyttä. Yleensä maaperä muistuttaa kiviä ja savea. Tyylikkyyttä riittää ja laatutuottajilla viinit ovat täyteläisiä. Gros Mansengin aromeissa korostuu parfyymisuus ja hedelmäisyys huippusävykkyyden ja konsentraation asemesta.

(Petit) Manseng-viinit ovat viininystäville nykymaailmassa siitä harvinaisia löytyjä että (huippu)laadusta ei pyydetä älytöntä lisähintaa. Tähän vaikuttaa osittainen epämuodikkuus etenkin kun viinin tulevat lehtien helposti ”unohtamalta” alueelta. Nuorena korostuu rehevyys ja pyöreys, mutta hapot ja konsentraatio antavat etenkin Petit Manseng –viineille myös varastoviinin luokituksen. Moelleux-viineissä ikä kuitenkin vähentää helposti makeusaistimuksen puolimakeaan.

Manseng sopii hyvin sekoitteisiin. Kuluttajan kannalta ongelmana on vain, että Juranconin (ja muiden alueiden) viineissä mainitaan erittäin harvoin rypälelajike, joten tieto Petit Mansengin osuudesta on hankittava muuta kautta.

Nautiskelijan arvioimat Manseng-viinit.

Laatupotentiaali Petit Mansengilla kiitettävä ja Gros Mansengilla erittäin hyvä. Etiketeistä ei käytännössä selviä mitenkään kummasta lajikkeesta on kyse. Huippuviinit ovat siis oletusarvoisesti valmistettu Petit Mansengista.

Petit Mansengin synonyymejä Manseng Blanc, Petit Mansenc, Mansegnou sekä Espanjassa Ichirota Zuria Tipia. Artikkelin loppu