ISSN 1458-8439

Juomavisa vko 43/ 2018

Näytä vastaukset 22.10.2018
 1. Vuoden 2018 ensimmäisellä puoliskolla Alkon valkoviinien myyntimäärä nousi punaviinejä korkeammaksi pitkän tauon jälkeen. Ensin uumoiltiin valkkarien myynnin hyötyneen lämpimästä/kuumasta kesästä. Mikä on syksyn syyskuun lopun 2018 tilanne: ovatko valkkarit edelleen Alkossa punaviinejä suositumpia?

  Kyllä. Alkon valkkareiden myynti vuoden 2018 yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana oli 16,3 milj. litraa ja punaviinien 15,5 milj. litraa. Kummankin tuoteryhmän myynti on vähentynyt edellisvuodesta, mutta punaviinien (-7,8 %) huomattavasti valkkareita (-0,2 %) enemmän.
 2. Helsingin kirjamessujen yhteydessä järjestään 12. kerran juomiseen ja syömiseen keskittyvät messut. Aikaisemmin älyllisesti orientoituneet henkilöt lyhensivät messujen nimen sanaksi VIRHE lyhennettynä sanoista Viini, ruoka ja hyvä elämä. Nykyisin messujen nimen voi tiivistää sanaksi VIRU. Mistä VIRU on lyhenne?

  Viini ja ruoka. Messuilla riittää hulppeasti kävijöitä kun kirjamessujen pääsylipulla pääsee myös ravitsemuspuolelle.
 3. Minkä maalaisia viinintuottajia ovat Mount Langi Ghiran, Tamburlaine Vasse Felix ja Xanadu?

  Australialaisia.
 4. Mikä seuraavista ei ole (Alkossa myynnissä oleva) samppanjamerkki: Deutz, Drappier, Gremillet vai Hattingley Valley?

  Englantilainen Hattingley Valley.
 5. Mitä eroa on saksalaisella termillä Eiswein sekä englanninkielisellä termillä Icewine?

  Periaatteessa ei mitään. Jääviinillä tarkoitetaan jäätyneistä rypäleistä valmistettua viiniä. Rypäleiden puristuksessa vesi pysyy jäätyneenä mutta sokeri liukoisena, jolloin saadaan erikoisen korkean sokeripitoisuuden rypälemehu ja siten (erittäin) makeaa viiniä käymisen jälkeen. EU:n ulkopuolella rypäleiden jäädyttäminen voidaan tehdä myös kontissa.
 6. Jos sinulla on lasissa Porvoon Pauillac-viiniä, mikä on erittäin todennäköisesti viinin dominoiva lajike?

  Tanniininen Cabernet Sauvignon.
 

© 2002-2019 JWJ-Nautiskelija Oy. Tietosuojaperiaatteet ja toimituspolitiikka. Tietojen kopioiminen ja julkaiseminen on tekijänoikeuslain mukaisella tavalla kielletty. Viinien hintatiedot ovat hankinta- tai arviointihetken hintoja eikä niitä päivitetä. Katso Nautiskelijan tilaajaperusteisen viinitietosivuston esittely. Nautiskelijan viinitiedon sivusto hyödyntää evästeitä.