ISSN 1458-8439

Juomavisa vko 49/ 2018

Näytä vastaukset 3.12.2018
 1. Kumman Alkon kuplivan tuoteryhmän määrällinen myynti oli suurempi vuoden 2018 yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana: kuohuviinien vai oluiden?

  Oluiden. Ero oluiden hyväksi oli enää 79 000 litraa (vuoden alun lainmuutoksen jälkeen). Kuohuviinejä myytiin 4 109 000 litraa ja oluita 4 188 000 litraa. Edellisvuodesta Alkon olutmyynti supistui 30,7 % kun kuohuviinien myynti nousi vielä hieman, 0,5 %.
 2. Mikä seuraavista samppanjamerkeistä on edullisin eli ei ole prestige cuvee eli erittäin kallis viini: Jeeper Grand Assemblage, Krug Collection, Krug Grande Cuvee vai Krug Vintage?

  Perussamppanja Jeeper Grand Assemblage. Krug Grande Cuvee on erittäin kallis ja muiden Krugien hinnat vielä hulppeasti kalliimpia.
 3. Mikä seuraavista samppanjamerkeistä on edullisin eli ei ole prestige cuvee eli erittäin kallis viini: Charles Heidsieck Blanc de Millenaires, Lanson Clos, Pol Roger Winston Churchill vai Veuve Clicquot Yellow Label?

  LVMH:n Veuve Clicquot Yellow Label.
 4. Mikä seuraavista on Alkon määrällisesti myydyin tuotesegmentti (vuoden 2017 myyntitilaston perusteella): Tisleet ja liköörit, punaviinit, siiderit vai oluet?

  Punaviinit 24,2 milj. litralla Tisleiden ja liköörien myyntimäärä oli 21,2 milj. litraa ja oluiden 8,2 milj. litraa. Oluella oli määrällisesti vähäinen merkitys Alkossa jo ennen vuoden 2018 alun alkoholilain muutosta, jolla vähittäiskaupoissa sallittiin 5,5 tilavuusprosenttisten alkoholijuomien myynti aikaisemman ylärajan 4,7 % asemesta.
 5. Mikä Porvoon Haut-Medocin alueen alkuperämerkinnöistä tuottaa valkoviinejä: Margaux, Pauillac, Saint-Estephe vai Saint-Julien?

  Ei mikään. Medocin alkuperämerkinnät sallivat vain punaviinit. Jos alueella tuotetaan valkoviinejä, on niiden alkuperämerkintä Bordeaux.
 6. Kuumassa Portugalissa pohjoinen on suhteellisen viileä ja Minhon alue tuottaa edullisella hinnalla myytäviä ja mahdollisimman nuorena juotavaksi suunniteltuja puna- ja valkoviinejä ruoan kanssa käytettäväksi. Voiko tumma ja vaalea Vinho Verde olla makeusasteeltaan olla puolimakea?

  Voi. Valmistaja saa päättää makeusasteen. Mahdollisimman nuorena juotavat reilun kirpeän hapokkaat viinit vaativat oletusarvoisesti joka tapauksessa jäännössokeria happaman marjamehun mutkattomuuden parantamiseksi.
 

© 2002-2019 JWJ-Nautiskelija Oy. Tietosuojaperiaatteet ja toimituspolitiikka. Tietojen kopioiminen ja julkaiseminen on tekijänoikeuslain mukaisella tavalla kielletty. Viinien hintatiedot ovat hankinta- tai arviointihetken hintoja eikä niitä päivitetä. Katso Nautiskelijan tilaajaperusteisen viinitietosivuston esittely. Nautiskelijan viinitiedon sivusto hyödyntää evästeitä.