ISSN 1458-8439

Juomavisa vko 12/ 2019

Näytä vastaukset 18.3.2019
 1. Kun viinin rypäleiksi on ilmoitettu Chardonnay, Ugni Blanc, Airen, Colombard ja Durello, mistä viinityypistä on erittäin todennäköisesti kyse?

  Kuohuviinistä ja edullisesta sellaisesta. Monet näistä rypäleistä ovat hapokkaita suhteellisen alhaisella sokeripitoisuudella eli parhaimmillaan kuohuviineissä. Chardonnay ei sovi tisleisiin, joten tällaisen cocktailin järkevä vaihtoehto on vain kuohuviini.
 2. Alkon vakiovalikoimassa on myynnissä 15 euron hintainen valkoviini erittäin erikoisella rypälecocktaililla: Chenin Blanc, Chardonnay, Grenache Blanc, Pinot Gris, Roussanne, Semillon ja Viognier. Voiko viini olla peräisin Euroopasta?

  Ei. Teoriassa viini voitaisiin myydä EU:n alueen ja myös ranskalaisena pöytäviininä, mutta ei 15 euron hinnalla. Kyseessä on eteläafrikkalainen valkoviini. Toinen maa, jossa kyseisiä rypäleitä viljellään, olisi Australia.
 3. Minkä maalaisia vaaleita rypäleitä ovat Assyrtiko, Moschophilero, Plyto ja Vilana?

  Kreikkalaisia. Assyrtikoa pidetään niistä arvostetuimpana.
 4. Miksi nuorena juotavien viinien voltteja on pitänyt nostaa?

  Jotta viini saadaan kuluttajia miellyttämään mahdollisimman nuorena. Alhaisten tuotanto ja varastointikustannusvaatimusten vuoksi nykyisin viinejä ei tuottaja kannata varastoida. Historiallisesti valtaosa viineistä piti juoda mahdollisimman nopeasti eli seuraavaan satoon mennessä viinien huonon säilyvyyden vuoksi, etenkin ennen lasipullojen yleistymistä.
 5. Mitä juomatyyppiä edustavat (Alkossa myynnissä olevat) merkit: Captain Morgan, Gosling, Saint James ja Sailor Jerry?

  Rommia.
 6. Muodikkaaksi noussut gini (gini) mielletään yleensä katajanmarjaviinaksi, mutta onko valmistuksessa käytetyillä makuaineilla ja niiden sekoitteilla mitään rajoituksia?

  Ei. Kaikki on on gineissä vapaata, koska kyseessä ei ole suojattu juoma. Periaatteessa giniin ei tarvitse käyttää edes katajanmarjaa.
 

© 2002-2019 JWJ-Nautiskelija Oy. Tietosuojaperiaatteet ja toimituspolitiikka. Tietojen kopioiminen ja julkaiseminen on tekijänoikeuslain mukaisella tavalla kielletty. Viinien hintatiedot ovat hankinta- tai arviointihetken hintoja eikä niitä päivitetä. Katso Nautiskelijan tilaajaperusteisen viinitietosivuston esittely. Nautiskelijan viinitiedon sivusto hyödyntää evästeitä.