ISSN 1458-8439

Juomavisa vko 17/ 2019

Näytä vastaukset 22.4.2019
 1. Minkä volyymiviineihin keskittyneen ja Alkossakin hyvin volyymimittareilla pärjäävään tuottajan eräs tuotemerkki on lyhennettynä JPC?

  Suuryhtiö Les Grands Chais de Francen (GCF) JP. Chenet. Aikaisemmin viinejä kutsuttiin pullon viinin kaulan mukaisesti kenokaulaviineiksi.
 2. Miten kuohuviinien, mukaan lukien samppanja, sekä mietojen viinien makeuden tuottamismenetelmä eroaa toisistaan (lukuun ottamalla matala-alkoholisia makeita kuohuviinejä)?

  Kuohuviinien makeus saadaan lisäämällä sokeria, kun puolestaan miedoissa viineissä (still wine) sokerin lähteenä pitää olla rypäleistä lähtöisin oleva sokeri (rypälemehun chaptalisoinnin jälkeen).
 3. Cavavalmistaja Codorniu on nimennyt viinejä eri aikoina eri nimillä. Mikä on nykyisten kolmen – Alkossa myytävän – kolmen päämerkin hintajärjestys: Anna de Codorniu Barcelona ja Clasico?

  Clasico on halvin ja Anne de Codorniu kallein. Uusi ‒ Raventosta korvaava ‒ Barcelona on hinnaltaan näiden välissä.
 4. Miksi Pinot Blanc on suosittu viileän Alsacen alueen kuohuviinien rypäle?

  Matalahappoisesta rypäleestä saadaan (suhteellisen) viileässä Alsacessa riittävän hapokkaita skumppia samalla mahdollisimman nuorina myös riittävän kehittyneen viinin piirteillä. Lisäksi PB-rypäleen kypsyys korostaa rasvamaisia piirteitä, jota kuohuviineissä on historiallisesti arvostettu. Rypäle korostaa viileässä ilmastossa myös maanläheisiä piirteitä. Pelkistettynä PB tuottaa siis niukan budjetin samppanjan korvikkeita. Tuotantokustannuksia laskee köynnösten satoisuus.
 5. Mitä juomatyyppiä edustavat (Alkossa myynnissä olevat) merkit: Boulard, Christian Drouin, Roger Groult ja Lecompte?

  Calvados-omenaviinaa.
 6. Mitä seuraavista (Alkossa myynnissä olevista) merkeistä ei ole suomalainen gini: Ägras, Finsbury, Kalevala vai Tuori?

  Englantilainen Finsbury.
 

© 2002-2019 JWJ-Nautiskelija Oy. Tietosuojaperiaatteet ja toimituspolitiikka. Tietojen kopioiminen ja julkaiseminen on tekijänoikeuslain mukaisella tavalla kielletty. Viinien hintatiedot ovat hankinta- tai arviointihetken hintoja eikä niitä päivitetä. Katso Nautiskelijan tilaajaperusteisen viinitietosivuston esittely. Nautiskelijan viinitiedon sivusto hyödyntää evästeitä.