ISSN 1458-8439

Juomavisa vko 21/ 2019

Näytä vastaukset 20.5.2019
 1. Euroopassa kuluvan vuosikymmenen säät ovat pelkistetysti olleet ongelmallisia ääri-ilmiöineen ja laatuviinien tuottamisen suhteen – diplomaattisesti ilmaistuna – epätoivoisia. Missä seuraavista neljästä vuosikerrasta 2013, 2014, 2015 ja 2016 kahdessa on jonkinlaista laatupotentiaalia ja mikä on aito murheenkryyni?

  Yleisellä tasolla satovuotta 2015 arvostetaan eniten ja alhaisemmalla laatupotentiaalilla vuotta 2014. Hellekesän vuosi 2013 on unohduksen arvoinen eikä vuosi 2016 jää sitä mainittavasti jälkeen viinien laadun suhteen.
 2. Mitkä laitokset tuottavat Suomessa potentiaalisesti kylmän ilmaston ei-aitoviiniköynnöslajikkeiden kasvattamiseen sopivan mikroilmaston? Kyseessä pitää olla talvella riittävän korkea ympäröivää mesoilmastoa korkeampi lämpötila, jotta kova pakkanen ei tuhoa talvehtivia köynnöksiä.

  Ydinvoimaloiden jäähdytysvesien ympäristö. Ydinvoimalat käyvät tasaisesti yötä päivää ja huoltokatkon ovat viljelyn kannalta suotuisasti kesäkaudella. Myyntiargumentillisesti ydinvoimalan mainitseminen viinin yhteydessä aiheuttaa kuluttajissa kuitenkin haasteellisen voimakkaan hylkimis- ja välttämisreaktion.
 3. Mitä edustavat Suomessakin viihtyvät hedelmälajikkeet: Fabel, Summer Sweet, Supaga ja Zilga?

  Vitis-suvun rypälelajikkeita eli rypäleköynnöksiä. Kyseessä eivät ole kuitenkaan aitoviiniköynnöksen eli Vitis vinifera –lajikkeet. Köynnöksistä mahdollisesti saatavista rypäleistä reilulla chaptalisoinnilla valmistettu viini ja etenkin sen juomakelpoisuus on aito kuriositeetti.
 4. Kun Alkon ilmoittamat viinin rypälelajikkeet ovat Syrah, Ruby Red, Petite Syrah sekä Petite Sirah, kuinka monesta rypäleestä tämä kalifornialaisena Shiraz-lajikeviininä myytävä punaviini on valmistettu?

  Kolmesta (3). Petite Syrah ja Petite Sirah ovat sama lajike, jonka ranskalainen nimi on Durif. Tällä lajikkeella ei kuitenkaan nimen samankaltaisuudesta huolimatta ole mitään tekemistä Syrah-lajikkeen kanssa. Yhdysvalloissa lajikeviinin määritelmäksi riittää 75 prosentin kyseisen rypäleen pitoisuus, kun EU-viineissä vastaava lajikepitoisuus pitää olla 85 prosenttia. (Esimerkki on poimittu Gallon Barefoot Shiraz-viinin taustatiedoista toukokuussa 2019.)
 5. Pystyykö mallasviskeistä nimen, alueen ka/tai iän perusteella päättelemään juoman savuasteen?

  Ei. Viskin savun määrää säätelee maltaan savustuksen ja vähäisemmässä määrin paahtuneisuuden asteen voimakkuus, joka äärimmäisen harvoin ilmoitetaan juoman etiketissä. Juoman savumaisuuden voimakkuus eli arkikielellä voimakkuus pitää ennen ostamista selvittää muualta kuin etiketistä.
 6. Mitä seuraavista (Alkossa myynnissä olevista) merkeistä ei ole suomalainen gini: Ägras, Hernö, Kalevala vai Old Indian Elephant?

  Ruotsalainen Hernö. Old Indian Elephant on Lignell & Piispasen merkki.
 

© 2002-2019 JWJ-Nautiskelija Oy. Tietosuojaperiaatteet ja toimituspolitiikka. Tietojen kopioiminen ja julkaiseminen on tekijänoikeuslain mukaisella tavalla kielletty. Viinien hintatiedot ovat hankinta- tai arviointihetken hintoja eikä niitä päivitetä. Katso Nautiskelijan tilaajaperusteisen viinitietosivuston esittely. Nautiskelijan viinitiedon sivusto hyödyntää evästeitä.