ISSN 1458-8439

Juomavisa vko 25/ 2019

Näytä vastaukset 17.6.2019
 1. Tuottajille ja jakeluportaalle hyväkatteisen samppanjan osuus Alkon kuohuviinimyynnistä oli vuoden 2019 viiden ensimmäisen kuukauden aikana 6,6 prosenttia. 13.6.2019 Alkossa oli eri valikoimissa myynnissä yhteensä 1123 kuohuviiniä, mukaan lukien aromatisoidut kuohuviinit. Mikä oli samppanjoiden lukumäärällinen osuus tästä (omalla tuotenumerolla) myytävien skumppien potista: 14,6 %, 34,6 % vai 54,6 %?

  34,6 % eli pyöreästi (reilu) kolmannes. Määrällisesti siis samppanjoiden osuus alkuvuoden viiden ensimmäisen kuukauden myynnistä oli viidestoistaosa (1/15), mutta lukumäärällisesti reilu kolmannes (1/3). Vuoden viiden ensimmäisen kuukauden aikana Alkossa oli omalla tuotenumerolla myytäviä samppanjoita 482, mikä oli kaikkien kuohuviinien lukumäärästä 1120 43 % eli koko alkuvuoden aikana samppanjoiden lukumäärällinen osuus oli 13.6.2019 tilannetta vielä selvästi suurempi.
 2. Espanja, Ranska, Italia ja Yhdysvallat ovat maailman suurimpia viinintuottajia ja siten myös suurimpia rypäleiden viljelijöitä. Mitkä kaksi muuta maata kuuluvat kuuden suurimman rypälekasvattajan joukkoon? Niissä rypäleet päätyvät yleensä syötäviksi joko tuoreina tai kuivattuina.

  Kiina ja Turkki. Kiina on viljelyalalla mitattuna maailman toiseksi suurin rypäletuottaja, ja Turkki on sijalla viisi ennen Yhdysvaltoja.
 3. Kun Uuden maailman punaviinin lajikkeet ovat Malbec, Carignan ja Syrah sekä viinin nimi vaikka Paratiisin Linnut, mikä on viinin todennäköinen alkuperämaa?

  Chile. Argentiinassa Carignan on harvinainen. Teoriassa Australiassa ja Kaliforniassa viljellään samoja lajikkeita, mutta niissä Malbec on erittäin harvinainen.
 4. Alkon toukokuun vakiovalikoiman uutuuksissa on 14 euron hintainen sardinialainen punaviini nimeltä Sella & Mosca Cannonau di Sardegna 2017. Alkon mukaan viinin lajikkeet ovat Cannonau ja Grenache Noir. Kuinka monesta rypäleestä tämä lajikeviini on valmistettu?

  Yhdestä (1). Cannonau on Grenachen synonyymi Sardiniassa. Alko siis ilmoittaa rypäleissä kahteen kertaan saman rypäleen, vain eri nimillä.
 5. Minkä maalaisia tuottajia ovat (Alkossa myynnissä olevat) Greywacke, Julicher, Mt Difficulty ja Seifried?

  Uusiseelantilaisia.
 6. Mitä tislettä myydään (Alkossa) nimillä: Angostura, La Hechihera, Martes Santo, Pacto Navio ja Plantation?

  Rommia eli sokeriruokoviinaa.
 

© 2002-2019 JWJ-Nautiskelija Oy. Tietosuojaperiaatteet ja toimituspolitiikka. Tietojen kopioiminen ja julkaiseminen on tekijänoikeuslain mukaisella tavalla kielletty. Viinien hintatiedot ovat hankinta- tai arviointihetken hintoja eikä niitä päivitetä. Katso Nautiskelijan tilaajaperusteisen viinitietosivuston esittely. Nautiskelijan viinitiedon sivusto hyödyntää evästeitä.