ISSN 1458-8439

Juomavisa vko 28/ 2019

Näytä vastaukset 8.7.2019
 1. Miksi lajikeviineissä on kautta historian kiistelty ilmoitetun rypäleen vähimmäispitoisuusvaatimuksesta? EU edellyttää lajikeviinin ilmoitetun rypäleen minimipitoisuudeksi 85 % ja kaupallisemmassa Yhdysvalloissa lajikeviinin ilmoitetun lajikkeen minipitoisuus pitää olla vain 75 %. Tyynenmeren ympäristön maat soveltavat kotimarkkinoilla yleensä jenkkistandardia. Historiallisesti lajikepitoisuuden minimivaatimukset ovat olleet alhaisempia.

  Ilmoitettu arvostettu lajike ja siitä valmistetut viinit ovat yleensä tuotantokustannuksiltaan ei-arvostettuja lajikeviinejä huomattavasti kalliimpia. Tuottaja siis pystyy laskemaan tuotantokustannuksia mutta saamaan kuitenkin kalliin lajikkeen myyntihinnan viinistä kun siihen sekoitetaan halvempia lajikkeita. Toinen keino on saada viinin selvempää tavaraa, kuten Pinot Noirin kohdalla, jolloin siihen sekoitetaan tuhdimpia lajikkeita. Pinot Noir-viinit ovat joka tapauksessa suhteellisen hinnakkaita.
 2. Perinteisellä eli samppanjamenetelmällä valmistetuissa kuohuviineissä tanssitus eli ranskalaisittain remuage (tai englantilaisittain riddling) on tärkeä vaihe hiivasakan kasaamiseksi suuaukkoon. Mikä on nykyisin tanssituksen tekemän laitteen nimi?

  Gyropalette tai espanjalaisittain girasol eli auringonkukka. Keksintö on ranskalainen mutta ensimmäisenä sen otti käyttöön 1970-luvulla cavatuottaja Codorniu.
 3. Minkä maineikkaan viiniin valmistukseen voidaan monen tumman rypäleen ohella käyttää vaaleita lajikkeita: Bourboulenc, Clairette, Picardan, Picpoul ja Roussanne?

  Chateauneuf-du-Papen eli suomennettu Paavin Uuden Linnan. Yleensä vaaleita lajikkeita käytetään valkoviineihin mutta niitä voidaan sekoittaa myös punaviineihin. Kyseiset viisi lajiketta ovat kuitenkin kuriositeetteja Roussanne lukuun ottamatta.
 4. punaviinin on käytetty seuraavia harvinaisia lajikkeita: Counoise, Muscardin, Terret Noir ja Vaccarese tunnetumpien lajikkeiden ohella, mistä viini on erittäin todennäköisesti peräisin?

  Etelä-Rhonen Chateauneuf-du-Pape AOP-alueelta.
 5. Mikä seuraavista (Alkossa myynnissä olevista) tuottajista ei kuulu joukkoon: Brancott Estate, Giant Steps, Greywacke vai Saint Clair?

  Australialainen Giant Steps. Muut ovat uusiseelantilaisia tuottajia.
 6. Ranskalaiset ovat historiallisesti ihastuneet monimerkityksisiin sanoihin ruoissa ja juomissa. Mikä on ranskaksi kuohuviineissä puolikuiva?

  Demi-Sec. Puolimakea on puolestaan sec. Kuplimattomissa viineissä sec tarkoittaa oletusarvoisesti kuivaa.
 

© 2002-2019 JWJ-Nautiskelija Oy. Tietosuojaperiaatteet ja toimituspolitiikka. Tietojen kopioiminen ja julkaiseminen on tekijänoikeuslain mukaisella tavalla kielletty. Viinien hintatiedot ovat hankinta- tai arviointihetken hintoja eikä niitä päivitetä. Katso Nautiskelijan tilaajaperusteisen viinitietosivuston esittely. Nautiskelijan viinitiedon sivusto hyödyntää evästeitä.